Ewa Roos

Ewa Roos är Eva Rydbergs bästa väninna och de har jobbat tillsammans i många år. De träffades för första gången i Göteborg hos Hagge Geigert 1969 och där de medverkade i flera av hans revyer.

De har även spenderat tio somrar tillsammans på Fredriksdalsteatern. Ewa gjorde sin debut där i Husan Också 1995 och sedan har hon medverkat i bland andra Fars Lilla Tös, Arnbergs Korsettfabrik och senast Herrskap och Tjänstehjon. Hon mottog en guldmask för sin roll som Ida Karsk i Hon Jazzade En Sommar som spelades på Fredriksdal 2002. Detta var hennes andra guldmask. Den första fick hon 1992 för sin roll i Bröderna Östermans Huskors som spelades på Folkan i Stockholm.

Ewa föddes i Borås den 12 juni 1949. Hon började sin karriär redan som 13-åring då hon vann en talangjakt. 1968 kom hennes stora genombrott med låten Vilken Härlig Dag. Hon har även haft flera stora hits som Amors Pilar, Tre Små Ord Och Jag Förlåter och Olé Okey. År 1979 var hon den allra första gästartisten i Allsång På Skansen.


Ewa sjunger Vilken Härlig Dag i Allsång på Skansen 2008

Ewa har medverkat i flera musikaluppsättningar, däribland Hello Dolly, Guys And Dolls, Saturday Night Fever, Singin' In The Rain och My Fair Lady. De två senaste somrarna har hon spelat friluftsteater i Kalmar - Lånta Fjädrar och Svensson Svensson. Kalmar blir det även denna sommar, då i Zpanska Flugan.

När Eva Rydberg medverkade i Bingolotto den 25 oktober 2009 var Ewa Roos en av gästerna som överraskade henne.

Självklart finns det en facebook-grupp för dig som gillar Ewa. Du hittar den här:
Ewa Roos på facebook

Den uppmärksamme kanske la märke till att idag är Ewas födelsedag.  Stort grattis till henne!



Eva och Ewa som tvillingsystrar i Kaos i Folkparken, Fredriksdal 2003


Kommentarer
Postat av: Kaj

Oh, Ewa Roos gillar jag väldigt mycket. Vilken härlig sångröst hon har!

Jag såg de båda Evorna Rydberg & Roos uppträda i Göteborg i mitten av 80-talet. Jag var bara 6-7 år då, men minns fortfarande när Ewa Roos sjöng och joddlade i tyrolerkostym.

2010-06-12 @ 18:34:58
Postat av: Charlotte

Ja, vem tycker inte om Ewa Roos! Hon är underbar! :)

2010-06-13 @ 09:58:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0