Guldmasken

"Skickligt behärskar hon konsten att vara både spontan och rutinerad. Hennes smittande entusiasm bär föreställningen - även om hennes rollfigurs högsta önskan är att få ta sig en tupplur! För vaket spel och - som alltid - en enastående tajming går årets Guldmask för Bästa Kvinnliga Huvudroll i Musikal/Revy till Eva Rydberg."

Så löd motiveringen när Eva mottog en Guldmask för sin roll som spritkassörskan Siri i Mölle by the sea som spelades på Fredriksdal 2004. Och det är inte den enda Guldmask Eva mottagit genom åren.

Den första fick hon 1999, då var det Juryns specialpris hon tilldelades. Året därpå fick Eva Guldmask nummer två för sin roll som Magda Munter i Arnbergs Korsettfabrik. 2001 gick Guldmasken för bästa kvinnliga biroll till Pernilla Wahlgren som spelade Petronella i Kärlek och Lavemang och året därpå gick den till Ewa Roos för hennes roll som Ida Karsk i Hon jazzade en sommar.

Sedan var det dags för ytterligare en Guldmask till Rydberg. Denna gång för hennes roll i Änglar med glorian på sné som spelades hösten 2003 på Nöjesteatern i Malmö. För sin roll som Truffaldina i Herrskap och Tjänstehjon fick Eva ännu en Guldmask 2006.



Guldmasken för Truffaldina i Herrskap och Tjänstehjon

2007 spelades Den stora premiären på Fredriksdal och den mottog åtta nomineringar. Ingen Guldmask till Eva, men Birgitta Johansson och Ola Forssmed tog hem varsin Guldmask för bästa kvinnliga biroll respektive bästa manliga huvudroll. Även Kim Sulocki var nominerad i denna kategori för samma pjäs. Guldmasken för bästa regi gick till Adde Malmberg och bästa kostym gjorde återgien Marianne Lunderquist, inte bara till Den Stora Premiären utan även tre andra föreställningar. För Birgitta var det den tredje nomineringen, men första Guldmasken i den kategorin. Hon var tidigare nominerad för sin roll som en ung Eva Rydberg i Kaos i folkparken 2003 och Herrskap och Tjänstehjon 2006.


Den stora premiären, 2007

2001, 2002, 2005 och 2007 var Eva nominerad i kategorin bästa kvinnliga huvudroll, men tog de åren inte hem någon Guldmask.

I år blev det inte någon Guldmaskgala på grund av för få bidrag, troligen på grund av att många av de pjäser och musikaler som spelades under 2009 var återkommande och hade medverkat vid tidigare Guldmaskgalor. Däribland Singin' in the rain som tog hem nio av de tio Guldmasker den nominerats för vid galan 2007 och slog därmed rekord. Så ingen Guldmask till Eva för henes roll som Parchester i Lorden från gränden, vilket väl annars hade varit mycket möjligt...


Ett gäng glada guldmaskvinnare - de flesta från Singin' in the rain


Kommentarer
Postat av: Marie

Vilka snuttiga bilder, va söt hon är! :)

2010-05-09 @ 18:11:47
Postat av: sara

åhh villka vackra bilder :D vi får hoppas på att Eva får guldmasken i år då :D

2010-05-09 @ 20:59:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0