"Underbart uselt, Eva!"

Så säger Kvällsposten och ger Obesvarad Kärlek fyra getingar.

"Hon sjunger skitdåligt. För att inte säga fucking förfärligt. Det är så att teglet vittrar i det gamla slakthuset när Eva Rydberg tar i som Florence Foster Jenkins i Nattens Drottnings aria. Fast Rydberg spelar bra och sedan det faktum att hon lyckas sjunga så där jävla illa är en bragd. Inte ens den hårt prövade Idol-juryn har hört nåt liknande. Och lika bra är motspelaren Tomas von Brömssen som spelar låtsaspiano och levererar fantastiska monologer.

Frågan är förstås varför den tondöve Florence utsatte sig och sin ackompanjatör för den förnedring det innebar att bli utskrattade av New Yorks kulturelit på 30-talet. Paret fäste till och med groteskheterna på stenkaka som måste ha varit den tidens stora garv. Ungefär som folk i modern tid skrattar åt Elvis-imitatören Eilert Pilarm. Fast jag måste säga att det var coolt gjort. Florence var punk långt innan ordet var uppfunnet. Hon struntade högaktningsfullt i traditionerna och förverkligade en dröm. Tala om DIY. Tala om girlpower.

I Stockholm var det Babben Larsson och Loa Falkman som spelade. I Malmö två av Sveriges roligaste och folkkäraste aktörer. Som trots att de är årsbarn aldrig tidigare samarbetat. Fast det tror man inte för det är som om de inte gjort annat i karriären än att just jobba ihop.

Det startar med att losertypen Cosme McMoon sitter i en pianobar nånstans på 60-talet och en överförfriskad person ropar på Florence. Sen förflyttas man till hotellrummet på Ritz Carlton i New York där Florence levde på ett arv. Tvåaktaren lämnar egentligen aldrig sviten och det finns heller inga biroller. I två timmar förvandlas en förvisso tunn men ytterst välskriven historia om kråksångaren Florence och hennes pianist till teatermagi.

Det är roligt. Det garvas. Åt råa skämt levererade med perfekt timing. Men det finns också ett allvar och en sorg i botten. Chaplin-inspirerade Rydberg och Brömssen kan sin clowns historia."

- Per Hägred, Kvällsposten

Kommentarer
Postat av: Jonas

Jag skall se denna fantastiska pjäs nu på lördag. alltid lika roligt att se Eva.

2011-01-18 @ 09:44:04
Postat av: Charlotte

Kul! Skriv gärna och berätta vad du tyckte! :)

2011-01-25 @ 10:57:53
URL: http://evarydbergbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0