Sound of Näverlur

...eller Kalla mig Kulla, eller Den vilda jakten på astronauten.

"Eva Rydberg snackar dalskånska och strippar så man blir hänförd."

Har du inte redan sett Sound of Näverlur så se den. Den är inspelad 1970-71 med ingen annan än Eva Rydberg i en av huvudrollerna. Medverkar gör även Sten Ardenstam som amerikansk astronaut på besök i Dalarna. Eva Rydberg spelar dalkulla, och hennes dialekt beskrivs nog ganska bra som dalskånska.

Filmen är baserad på en diktsamling av Hans Bing och är en form av parodi på turismnäringen i Dalarna. Den släpptes på DVD för två år sedan och finns nu att få tag i hos till exempel
cdon.com och discshop.se. När filmen haft premiär 1971 skrev en av biobesökarna en insändare i tidningen. "Om kassörskan suttit kvar i biljettkassan när filmen var slut, skulle jag bett att få pengarna tillbaka."

Av P3 klassas filmen som tokig. Lyssna på radiorecensionen och hör även ett smakprov på Evas dalskånska här:
Tokig film: Sound of Näverlur

Filmen är en dryg timme lång och jag rekommenderar dig att se den för att bilda dig en egen uppfattning om denna tokiga film med en ung Eva Rydberg.Zpanska Flugan

Det spelas friluftsteater även på ostkusten, närmare bestämt i Kalmar. Ikväll har Zpanska flugan premiär på Krusenstiernska gården som under juli månad förvandlas till en teater under blå himmel. Medverkar gör bland andra Ewa Roos, Suzanne Reuter, Robert Gustafsson och Peter Dalle. De två senare har även bearbetat den tyska originalpjäsen och den utspelar sig nu i Kalmar år 1957. 

Pjäsen skrevs 1914 av Franz Arnold och Ernst Bach. Den har spelats många gånger runt om i Sverige ända sedan 1914. 1992 kunde vi se den på Fredriksdal (under namnet Spanska flugan) med bland andra Nils Poppe, Olof Lundström Orloff, Mia Poppe, Berit Carlberg och Håkan Mohede i rollerna.

Läs mer om Zpanska flugan på: http://www.krusenstiernskateatern.se/RSS 2.0