Mot Malmö!

Hämtat från: Eva Rydbergs hemsida

"När juli övergår i augusti drar Birgitta Johansson och Robert Carlson vidare till Malmö Opera och Nöjesteatern för repetitionsstart inför höstens stora musikaler.
Birgitta tar sig an rollen som Zelda Zanders i Singin' in the rain med premiär den 21 augusti, medan Robert blir till Sir Galahad i Nöjesteaterns Spamalot som har svensk urpremiär den 24 september. Deras roller i Fredriksdalsteaterns Gröna Hissen övertas av Katarina Elmberg resp Carl-Johan de Neergaard."

Både Katarina och Carl-Johan medverkade i förra årets uppsättning Lorden från gränden där de tog plats i ensemblen och var understudies för Birgitta och Robert. Katarina spelade även Majken i Rabalder i Ramlösa, 2008.  


Lorden från Gränden, 2009


Eslöv

Som utlovat! Här kommer Evas och Östens hyllning till skånska Eslöv. Lyssna och... njut!


Eslöv - Curt och Majken
Eva Rydbergs Officiella Fanklubb

Ni glömmer väl inte bort att besöka fanklubbens hemsida? Där kan ni se massa bilder, läsa om Evas föreställningar på Fredriksdal, och inte minst - bli medlem! Så småningom kommer ni även kunna ta del av forumet och skriva i gästboken!

Denna blogg drivs i samarbete med Eva Rydbergs Officiella Fanklubb, en fanklubb som uppskattas av Eva.

Fanklubbens hemsida hittar du här: Eva Rydbergs Officiella Fanklubb


Boken om Eva

År 2001 kom Boken om Eva ut - skriven av Eva själv. En utmaning som hon tvekade att ge sig in i. Men Eva älskar utmaningar, och så fick hon ju chansen att berätta om privatpersonen Eva Rydberg och ge en annan bild än den som vistats i pressen och när hon stått på scen.

I boken står att läsa om allt ifrån uppväxten i Malmö till imitationer, cirkusliv och Fredriksdalsteatern. Om vänner och kollegor, om revyer, shower och musikaler. Ja, nästan allt!

Boken - med titel Eva Rydberg - finns att beställa på 
Eva Rydbergs hemsida. En mycket underhållande och fängslande bok - definitivt läsvärd!
Curt och Majken

Östen Warnerbring och Eva Rydberg. De två gjorde under 80-talet flera bejublade shower. De var båda malmöiter som flyttat till Helsingborg. Curt och Majken blev succé både i Sverige och Danmark.

 De har spelat in covers på flera kända låtar. Bland andra Diggi-loo diggi-ley, Två av oss och U.S. of America. Titta förbi snart igen för att höra ett litet smakprov! Vad sägs om en hyllning till Eslöv - städernas paradis!
Hon Jazzade En Sommar

Hon jazzade en sommar är pjäsen som spelades på Fredriksdal 2002. Den handlar om de två medlemmarna av Emmabodas moralförbund - Ester Lindhagen-Persson och Ida Karsk. De har farit till Köpenhamn för att gå på moralförbundets kongress, men istället hamnar de på jazzklubben Ambassadeur - och jazz som är en sådan synd. Väl där hamnar Ester och Ida i en härva av jazzsångare, grevinnor, okända styvsöner och stulna manschettknappar. Hur ska de nu ta sig ur det här? Och inte blir det lättare när de kommer hem till Emmaboda. Det får under inga omständigheter uppdagas att de var på jazzklubb istället för på kongressen.Ester och Ida spelas av Eva Rydberg och Ewa Roos. Ewa mottog en Guldmask för sin prestation som den småländska Ida Karsk. Medverkade gjorde även Reuben Sallmander, Isidor Torkar, Fredrik Dolk, Marianne Mörck, Renée Jonsson, Birgitta Johansson med flera. Pjäsen spelades in och visades vid Trettonhelgen året därpå. Kanske är det en av de som så småningom kommer ut på DVD, vem vet... ;)Superhjältejul

Ingen har väl undgått 2009 års julkalender Superhjältejul? Den handlar om de pensionerade superhjältarna Stål-Henrik och Supersnällasilversara. De bor på planeten Julstjärnan - en planet för just pensionerade Superhjältar. De passar sina små barnbarn Nova och Vega och läser ur hjältedådsboken om när de besegrade skurken Gjerta.

Gjerta spelades av ingen annan än Eva Rydberg. Hon var inte bara skurk - utan superskurk. Det värsta hon visste var skratt och hon ville därför, tillsammans med sitt skurkgäng, utrota alla barns skratt. Eva medverkade i alla 24 avsnitt.Samtidigt som Stål-Henrik och Supersnällasilversara berättar om sina hjältedåd börjar det hända mystiska saker på Julstjärnan. Som Hustomten medverkade Pierre Lindstedt och Stål-Henrik och Supersnällasilversara spelades av Henrik Ståhl och Sara Edwardsson.

Den 20 oktober kommer Superhjältejul ut på DVD! I varje avsnitt var det musik - den finns att ladda ner här:
http://www.superhjaltejul.se/musik/

På facebook hittar du gruppen för alla som gillar superhjältejul! Superhjältejul på facebook

Birgitta Johansson

Evas otroligt talangfulla och framgångsrika dotter. Birgitta började som påklädare och filtuthyrare på Fredriksdal då hon var tonåring. Sommaren då hon fyllde 17 var hon för första gången med på scen. Det var 1997 då Funny Girl spelades. Sedan dess har hon varit med varje år, med undantag av sommaren 2008 då hon spelade Fyra bröllop och ett bad på Fjäderholmarna i Stockholms skärgård. För sin roll som Molly i Den stora premiären vann hon en Guldmask. Förutom Fredriksdal har Birgitta även spelat på Nöjesteatern i Malmö. Bland annat som Frenchy i Grease 2006 och den amerikanska flygvärdinnan Gloria i Boeing Boeing 2009.Gloria i Boeing Boeing


Just nu spelar hon Penny Pingleton i den bejublade musikalen Hairspray på Chinateatern i Stockholm. Den hade premär i september 2009 och sista föreställningen ges den 28 mars, då är det absolut sista chansen att se den - endast 9 föreställningar kvar! Till sommaren medverkar Birgitta i Gröna Hissen på Fredriksdal och hösten 2010 är det Malmö som gäller! Då ska Birgitta medverka i Singin' in the Rain som just nu spelas på Oscarsteatern i Stockholm.Penny Pingleton i Hairspray


Facebook-gruppen för alla som gillar Birgitta!


Eva på DVD - igen!

Det ser i nuläget ut som om Den stora premiären och Herrskap och tjänstehjon kommer att släppas på DVD snart - närmare bestämt den 16 juni!

Herrskap och tjänstehjon spelades på Fredriksdal 2006, i Commedia dell'arte-stil. Eva Rydberg spelar den respektbefriade och ständigt hungrige Truffaldina som, milt sagt, ställer till det för övriga inblandade. Dessa övriga är bland andra signora Lombardi och Pantalone - som just bevittnat trolovningen mellan sina barn. Men när Federigo Rasponi dyker upp är även bröllopet mellan de båda i fara. Medverkar gör bland andra Ewa Roos, Ulf Brunnberg, Sanna Ekman och Birgitta Johansson.

Den stora premiären spelades på Fredriksdal 2007. Den utspelar sig på 1930-talet och är en hyllning till bröderna Marx. Ett försvunnet testamente och en advokat som inte kan tala trasslar till historien. De tre bröderna Marx spelas av Eva Rydberg, Ola Forssmed och Kim Sulocki. Medverkar gör även bland andra Johannes Brost, Mia Poppe och Ing-Marie Carlsson.

Läs mer om de båda föreställningarna på fanklubbens hemsida:
Eva Rydbergs Officiella Fanklubb

Återkommer självklart när mer information om DVD-releaserna finns att tillgå!Teskedsgumman

Gumman som blev liten som en tesked heter den omtyckta julkalendern från 1967. Gumman bor tillsammans med sin gubbe och då och då, ofta i de mest olämpliga situationer, händer det att hon blir liten som en tesked. Teskedsgumman spelas av Birgitta Andersson och gubben gestaltas av Carl-Gustaf Lindstedt. Medverkar gör även bland andra Meta Velander, Inga Gill, Bert-Åke Varg och naturligtvis Eva Rydberg!

En 24-årig Eva Rydberg spelar en journalist som är på jakt efter den perfekta kakan.
"God Jul vilken kaka!"
Julkalendern blev så populär att den sändes som julkalender även 1976. Hela kalendern finns utgiven på DVD i serien Världens bästa julkalendrar och går att få tag på i flertalet affärer som säljer filmer och såklart även på nätet. Eva och Birgitta Andersson kom några år senare att spela tillsammans i ännu en julkalender.
Efter tio

Varje vardag sänds programmet Efter tio med Malou von Sivers i TV4. I höstas medverkade ingen mindre än Eva Rydberg. Hon pratade om sin karriär - övertagandet av Fredriksdal och Bofinken Knut - och om Pelle Svanslös och Tempelkattens gåta som då var aktuell på Wallmans Intiman i Stockholm. Ett litet smakprov från repetitionerna visades också. Kul. Jättekul. ;)

Se det åtta minuter långa klippet här:
Eva Rydberg om sin karriär

Året innan, då Pelle Svanslös och Talangjakten var aktuell visades ett smakprov från den föreställningen i Efter tio, med bland andra Birgitta Johansson och Kalle Rydberg.

Se klippet här:
Pelle Svanslös och Talangjakten
Eva som imitatör

Eva har under sin karriär gjort flera underhållande och träffsäkra imitationer av många kända artister. Några hon imiterat är bland andra Barbra Streisand, Siw Malmkvist, Lill-Babs, Dolly Parton, Michael Jackson och Sammy Davies. År 1982 fick Eva träffa sin idol Sammy Davies i Stockholm. Han hade fått nys om att hon brukade imitera honom och bad henne göra det, men det vågade hon inte.

Beskåda några av Evas roliga imitationer här!

Eva Rydberg imiterarPoppe igen

Ett litet tillägg till gårdagens inlägg. Se och hör Anja Landgré berätta om sin far Nils Poppe. Klippet innehåller även tillbakablickar i Poppes karriär.
Nils Poppe (1908-2000) Svenska Komediaktörer

En av Nils Poppes stora succéer på Fredriksdal var Fars lille påg. Han spelade den två somrar - 1975 och 1985. Efter sommaren 1975 spelades den även på Lisebergsteatern i Göteborg och på Maximteatern i Stockholm. Här kan du se ett klipp från då den spelades på Fredriksdal 1985. Skratt utlovas - håll i dig så du inte trillar av stolen! ;)
Fars lille påg - 1985

Fars lille påg spelades på Fredriksdal även 1999, då under namnet Fars lilla tös, med Eva Rydberg som tösen.Gunilla, Nils och Mia Poppe


Nils Poppe

Som ni alla vet så var det Nils Poppe som företrädde Eva som teaterchef på Fredriksdal. Poppe föddes i Malmö den 31 maj 1908. Han lämnades av sin mor till en så kallad änglamakerska - de kallades så för att barn som lämnades där oftast inte överlevde. Men Nils blev adpoterad av Anders och Amanda Jönsson.

Nils Poppes karriär som entertainer började på Hippodromteatern i Malmö 1930. Han började som dramatisk skådespelare, men då publiken skrattade åt honom insåg han att det var komiker han skulle bli och kom ofta att jämföras med Charlie Chaplin. Poppes definitiva genombrott kom år 1942 då han spelade i Blåjackor på Oscarsteatern i Stockholm. Sedan dess har han haft stora succéer både på scen och på vita duken. Bland de största kan nämnas Lorden från gränden, Soldat Bom och Fars lille påg. Han spelade även gycklare i Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet från 1957.

1949 gifte sig Poppe med Inga Landgré. De var gifta i 10 år och fick två barn, Dan och Anja. 1962 träffade han Gunilla, de var gifta fram till hans bortgång år 2000. De fick tillsammans barnen Mia och Thomas Poppe.

Sommaren 2000 var det dags för Nils Poppe att lämna denna värld. Den sommaren spelades Arnbergs Korsettfabrik på Fredriksdal, i vilken hans dotter Mia medverkade. Läs mer om det i denna artikeln:
"Vi spelade för att hylla pappa"

Nils Poppe ligger begravd på Allerum kyrkogård i nordvästra Skåne.Vi finns på facebook!

Finns man inte på facebook så finns man inte. Så självklart hittar du Eva Rydbergs Officiella Fanklubb även där! Så navigera dig dit och bli medlem på en gång! ;)
Eva Rydbergs Officiella Fanklubb på facebook


Och glöm för all del inte bort att besöka hemsidan!
Eva Rydbergs Officiella Fanklubb

Bingolotto!

Som ni kunde läsa igår kommer man att kunna se Eva Rydberg på Lisebergsteatern i Göteborg nästa år. Senast Eva gjorde ett publikt framträdande i Göteborg var den 25 oktober 2009 då hon medverkade i Bingolotto. Att medverka i ett direktsänt TV-program krävde lite övertalning men vi är alla glada att hon tackade ja!
 
Som alltid var det hemliga gäster med i programmet som överraskade huvudgästen. Den här kvällen dök Siw Carlsson upp som spelat på Fredriksdal med Eva två gånger, i Hemvärnets glada dagar 2005 och Rabalder i Ramlösa 2008. Men hon skulle inte vara den enda. En stund senare gjorde bästa väninnan Ewa Roos entré. Ewa som lurat i Eva att hon var tvungen att fira svärmor som fyllde år och därför inte kunde närvara. Ewa sjöng senare, på önskemål av Eva, sin superhit från 1968 Vilken härlig dag!

Under programmets gång fick vi se glimtar från Evas långa karriär och även höra berättelser om denna och uppväxten i Malmö. Det avslöjades även i direktsändning vilken pjäs som ska ges på Fredriksdal 2010 och vilka som medverkar. Gröna Hissen med bland andra Johan Ulveson - vilket vi alla vet vid det här laget.

Missade du det? Eller vill du helt enkelt se detta fantastiska program en gång till? Inga problem! Här har du hela programmet:
http://anytime.tv4.se/webtv/?treeId=903393 

Senaste nytt!!

Igår avslöjade Kvällsposten att om ett år blir det teater med Eva Rydberg i Malmö! Hon och Tomas von Brömssen spelar i komedin Obesvarad Kärlek. Regin står Adde Malmberg för. Pjäsen handlar om en kvinna som absolut inte kan sjunga, men vill inget hellre. Tomas von Brömssen spelar hennes pianist. Premiären är kring nyåret 2010/2011 i Luftkastellet i Slagthuset i Malmö och sedan drar föreställningen vidare mot Göteborg för att spela på Lisebergsteatern. Så grattis alla malmöiter och göteborgare! :)

Artikeln från Kvällsposten finner ni här:
Nypremiär för succémusikal i Malmö

1994

Det var året då Eva tog över Fredriksdal efter Nils Poppe. Året innan var de båda två med på scen, 1993 var alltså Eva första år och Nils Poppes sista. När han bestämde sig för att sluta, han var 85 år gammal, så var det Eva som fick ta över som teaterchef på Fredriksdal. Poppe hade då varit där sen 1966. Den enda pjäsen de spelade tillsammans var Bröderna Östermans huskors.

Evas första pjäs som teaterchef för Fredriksdal blev Den tappre soldaten Bom. En hyllning till Poppe, som otaliga gånger gestaltat denne soldat, i flera filmer. Denna föreställning med Eva Rydberg visades i TV året därpå. 2009 års uppsättning - Lorden från gränden, fick enligt de som äger rättigheterna inte visas i TV. Därför blev det Soldat Bom som visades i TV till Trettonhelgen 2010. Eva själv ville att SVT skulle visa just den pjäsen. Eva Rydberg och Fredriksdal till Trettonhelgen - en tradition som inte får brytas! Så 2011 hoppas vi på att få se Gröna Hissen!


Du e för lång för mig

År 1978 spelade Eva in en LP-skiva vid namn Sång à la Rydberg. Det är den fjärde av de fem LP-skivor hon spelat in. Gitarrspelet på skivan står Eva Rydbergs nuvarande make Tony Johansson för. Sång à la Rydberg innehåller låtar som I wanna be loved by you och The music and the mirror, fast med nya texter på svenska. Även Evas version av Miss Decibel som blev en dunderhit med Kikki Danielsson och Wizex efter deras medverkan i Melodifestivalen samma år finns med på skivan. Nämnas kan även Du e för lång för mig som ni kan lyssna på här!


Du e för lång för mig

Gröna Hissen

Sommaren 2010 spelas Gröna Hissen på Fredriksdal (ifall någon nu lyckats missa det). Det är en komedi skriven av Avery Hopwood år 1915. Skratt är utlovat då det är äkta makar som blir grundlurade och "uppiggande" drinkar blandas. Drinkar vid namn Gröna Hissen. De blyga och återhållsamma är inte längre så blyga efter några sådana.

Eva har spelat i Gröna hissen en gång tidigare, hösten 96/våren 97 på Palladium i Malmö, då tillsammans med Sven Melander och Håkon Svensson, bland andra.


Gröna Hissen 96/97I år debuterar Johan Ulveson på Fredriksdal. I övriga roller ser vi Birgitta Johansson, Kalle Rydberg, Anna-Lena Hemström, Fredrik Dolk, Renée Jonsson och Mikael Ahlberg med flera. Pjäsen innehåller från början ingen musik, men den ska vi inte bli snuvade på, utan det blir arrangemang av Margareta Nilsson och sångtexter av Kalle Rydberg. Regin står Anders Albien för. Albien regisserade även den stora succén Hairspray på Chinateter, som spelas nu och månaden ut.

Premiären för Gröna Hissen är den 18 juni och sista föreställningen ges inte förrän den 29 augusti. Senare än vanligt, men spelperioden har förlängts då matinéföreställningarna tagits bort.Eva som regissör

Som ni förstod av förra inlägget, eller kanske visste innan, så har Eva inte bara skådespelat utan hon har sysslat med en hel del annat, däribland regi. Förutom Pelle Svanslös har Eva bland annat regisserat High School Musical, en föreställning som nyligen turnerat runt i Sverige efter att ha spelat både på Nöjesteatern i Malmö och Göta Lejon i Stockholm - en succé helt enkelt! Rollen som Troy spelades av Kevin Borg. Medverkade gjorde även Mikael Ahlberg (som medverkar på Fredriksdal i sommar), Fredrik Simonsen Hebrand (som medverkade på Fredriksdal 1996), Sanna Ekman och många fler!

Hösten 2006 spelades Grease på Nöjesteatern i Malmö -  i regi av Eva Rydberg. Rollerna som Sandy och Danny spelades av Nina Pressing och Måns Zelmerlöw. I övriga roller såg vi bland andra Birgitta Johansson, Katarina Elmberg, Robert Carlson och Magnus Kviske. Även denna föreställning begav sig sedan ut på turné.Pelle Svanslös

Pelle Svanslös och Tempelkattens Gåta spelades hösten 2009 och fortsätter nu under våren på Wallmans Intiman i Stockholm. Pjäsen är skriven av Kalle Rydberg, det är hans andra Pelle Svanslös-pjäs som satts upp på Intiman. Kalle och Andreas Andersson spelar Bill och Bull och elake Måns spelas av Martin Karlsson. Regin står Eva Rydberg för.

Den tidigare Pelle Svanslös-pjäsen gick under namnet Pelle Svanslös och Talangjakten. Även den regisserades av Eva Rydberg. Här spelades Bill och Bull av Kalle och syrran Birgitta Johansson. Följ länken nedan för ett litet smakprov...


Pelle Svanslös och Talangjakten

Rabalder i Ramlösa

Rabalder i Ramlösa spelades på Fredriksdalsteatern sommaren 2008. Den utspelar sig på Ramlösa Brunn år 1907. Förutom Eva Rydberg själv såklart, medverkade även bland andra Siw Carlsson, Marianne Mörck, Adde Malmberg och Ingvar Andersson. Rabalder i Ramlösa kan sägas vara historisk. Det är den första Fredriksdalföreställningen som släppts på DVD! På DVD:n hittar du förutom själva föreställningen en intervju med Eva om hennes 50 (!!) år på scen. Fler DVD:er är utlovade, men när de kommer är fortfarande okänt. Men den som väntar på nåt gott... ;)

Rabalder i Ramlösa kan du bland annat köpa på
Discshop, CDON och Ginza. Självklart finns den även att köpa på evarydberg.se.


Malmö, Malmö!

Som ni säkert vet (annars står det några inlägg längre ner), så är Eva född och uppvuxen i Malmö. Närmare bestämt på Spångatan 63B (numera Spånehusvägen 63B). Här kan ni lyssna på hennes hyllning från 1988 till sin kära hemstad. Melodin känns säkert igen ;)Eva Rydberg - Malmö, Malmö

Funny Girl

Bilden ett par inlägg längre ner kommer från Funny Girl, ifall någon undrade... ;)

 Funny Girl sattes upp på Fredriksdalsteatern 1997 och är baserad på originalet från 1964 med Barbra Streisand i huvudrollen som Fanny Brice. Fanny är en ung flicka som inte vill något hellre än att stå på scen, men hon anses inte ha det rätta utseendet och därför får hon inte chansen...

I övriga roller på Fredriksdal syntes bland andra Ewa Roos, Gunilla Poppe och Håkan Mohede. Evas dotter Birgitta Johanssons debut på Fredriksdalsteaterns scen var detta år. Tyvärr tillhör Funny Girl en av de föreställningar från Fredriksdal som inte visats i TV.Foto: Mikael Bohlin


Eva på premiär!

I fredags hade den klassiska farsen Hotelliggaren premiär på Kristianstads Teater. Medverkade gjorde bland andra Kalle Rydberg och självklart var mamma Eva på plats!


Artikel om detta finner du här:
http://www.ystadsallehanda.se/article/20100305/KRISTIANSTAD/703069794/0/TTINRIKES


Här kan du läsa mer om Hotelliggaren:
http://www.tvabroder.se/Eva Rydbergs Officiella Fanklubb

Hej alla glada Eva-fans! För er som undrar tänkte jag tala om att denna blogg drivs i samarbete med Eva Rydbergs Officiella Fanklubb. Fanklubben har fått tillåtelse att heta som den gör av Eva själv, och hon uppskattar att vi finns. Och visst uppskattar vi henne också! :)

Fanklubbens hemsida hittar du här: http://www.evarydbergsfanklubb.se/

Den är under uppbyggnad, men för tillfället hittar du en hel del info där om Eva, Fredriksdal och hur du gör för att bli medlem i klubben! Navigera er gärna dit och ta en titt! Och hör så klart av er om ni har några frågor!
     


Eva Rydberg

Alla vet vem väl Eva Rydberg är och vad hon gör, men hur började allt egentligen?


Eva föddes den 20:e juni 1943. Hon började tidigt sin komiska bana, redan på BB i Malmö faktiskt. Hennes miner
roade sköterskorna och alla i hennes omgivning. Hennes familj bestod av mamma Hertha, pappa Karl och storebror Lennart som är 11 år äldre.

Eva visste redan som barn att hon skulle bli berömd. Hon bara väntade på att någon skulle upptäcka henne. Under tiden lekte hon tillsammans med vännerna från gården på Spångatan 63B i Malmö. Eva har alltid varit i farten och kunde aldrig sitta still. Hon dansade och gjorde akrobatik redan som barn. Hon dansade hos Fru Frandsen i Köpenhamn och deltog i IOGTs barnteater. Som tidig tonåring blev hon antagen vid Stadsteaterns balett. När hon bara var 16 år gammal lämnade hon baletten för att vara med i Povels "Knäppupp" i Stockholm.

Efter detta inkliv i Showbusiness testade hon på sångaryrket och sjöng i diverse band bl.a. tillsammans med Janne Schaffer och Ted Åström. Efter det var hon clown ett tag på olika cirkusar och hon agerade och dansade också förstås i olika revyer och liknande.

När Eva var 22 år kom det stora genombrottet som "Anybody" i musikalen "West Side Story" som sattes upp på Odense Teater i Danmark. Detta blev Evas stora succé och recensionerna var väldigt bra...


Kika in snart igen för att läsa mer om denna fantastiska, mångsidiga artist!

Eva som Superskurken Gjerta i 2009 års julkalender


RSS 2.0