Medalj från kungen!

Ja minsann! Den 2 februari ska Eva Rydberg motta en medalj från självaste kung Carl XVI Gustaf. Hon får den för framstående insatser inom svenskt teaterliv.

Och visst förtjänar hon den! :D

Läs mer på evarydberg.se

Intervju med Eva

Här är 20 frågor till Eva Rydberg från Sydsvenskans söndagsbilaga :)
Ännu en blogg!

Eva Rydberg-bloggar verkar vara populära nuförtiden... ;) Här hittar du ännu en, där du kan läsa vad som händer bakom kulisserna på Fredriksdal...


http://www.evarydberg.se/bloggnytt/

"Underbart uselt, Eva!"

Så säger Kvällsposten och ger Obesvarad Kärlek fyra getingar.

"Hon sjunger skitdåligt. För att inte säga fucking förfärligt. Det är så att teglet vittrar i det gamla slakthuset när Eva Rydberg tar i som Florence Foster Jenkins i Nattens Drottnings aria. Fast Rydberg spelar bra och sedan det faktum att hon lyckas sjunga så där jävla illa är en bragd. Inte ens den hårt prövade Idol-juryn har hört nåt liknande. Och lika bra är motspelaren Tomas von Brömssen som spelar låtsaspiano och levererar fantastiska monologer.

Frågan är förstås varför den tondöve Florence utsatte sig och sin ackompanjatör för den förnedring det innebar att bli utskrattade av New Yorks kulturelit på 30-talet. Paret fäste till och med groteskheterna på stenkaka som måste ha varit den tidens stora garv. Ungefär som folk i modern tid skrattar åt Elvis-imitatören Eilert Pilarm. Fast jag måste säga att det var coolt gjort. Florence var punk långt innan ordet var uppfunnet. Hon struntade högaktningsfullt i traditionerna och förverkligade en dröm. Tala om DIY. Tala om girlpower.

I Stockholm var det Babben Larsson och Loa Falkman som spelade. I Malmö två av Sveriges roligaste och folkkäraste aktörer. Som trots att de är årsbarn aldrig tidigare samarbetat. Fast det tror man inte för det är som om de inte gjort annat i karriären än att just jobba ihop.

Det startar med att losertypen Cosme McMoon sitter i en pianobar nånstans på 60-talet och en överförfriskad person ropar på Florence. Sen förflyttas man till hotellrummet på Ritz Carlton i New York där Florence levde på ett arv. Tvåaktaren lämnar egentligen aldrig sviten och det finns heller inga biroller. I två timmar förvandlas en förvisso tunn men ytterst välskriven historia om kråksångaren Florence och hennes pianist till teatermagi.

Det är roligt. Det garvas. Åt råa skämt levererade med perfekt timing. Men det finns också ett allvar och en sorg i botten. Chaplin-inspirerade Rydberg och Brömssen kan sin clowns historia."

- Per Hägred, Kvällsposten

Fint samspel i osannolik sannsaga

"Tomas von Brömssen är alldeles utmärkt i rollen som Cosme McMoon. Med små och effektiva medel gestaltar han den stackars pianisten, som får genomlida alla helvetets kval, åtminstone alla musikaliska sådana. Och Eva Rydberg är naturligtvis inte sämre. Man får en känsla av att hon älskar rollen och att hon hyser djupa känslor för den märkliga kvinna hon gestaltar. Men vad som imponerar allra mest är det intuitiva samspelet mellan von Brömssen och Rydberg. Tajmningen och den sällsynta konsten att pausera är perfekt. Likaså förmågan att, utan att det känns påklistrat och manierat, spela på publiken. Både von Brömssen och Rydberg vet ju sedan gammalt hur man får i gång samspelet med auditoriet."


Läs hela recensionen från Skånskan här: Fint samspel i osannolik sannsaga
Foto: 2entertain

Kolla in operadivan!

Foto: Sydsvenskan

Obesvarad kärlek - recension

Om jag ville se den här pjäsen innan så vill jag det ännu mer efter att ha läst den här recensionen från Sydsvenskan! Det är idel lovord. Kul, jättekul! :)
Premiär!

Ikväll har Obesvarad Kärlek premiär på Slagthuset i Malmö! I komedin medverkar Eva Rydberg och Tomas von Brömssen. Adde Malmberg regisserar och Lars-Åke Wilhelmson står för kostymerna.

Obesvarad kärlek spelas i Malmö till och med februari och sedan i Göteborg mars-april. Se den!

När recensioner finns att tillgå hittar du dem självklart här!
1,6 miljoner

Så många var de som bänkade sig framför TV:n i onsdags kväll och såg Gröna Hissen. Sommarens lustspel från Fredriksdal blev därmed Trettonhelgens mest sedda program!

Var håller de där 1,6 miljonerna hus? Ni borde läsa den här bloggen! ;)
Läs mer om detta på evarydberg.se

Två dagar kvar...

...till premiären av Obesvarad kärlek som är på Slagthuset i Malmö den 13 januari.

I en intervju från Sydsvenskan med Eva Rydberg och Tomas von Brömssen kan du läsa mer om pjäsen och vad de tycker om den och om varandra.

Falsksången förde dem samman

Inte fått nog?

Fram tills den 4 februari kan du se Gröna Hissen på SVT Play, hur många gånger du vill!

Du hittar den här.


Foto: Mikael Bohlin

Magnus Härenstam

Honom känner ni säkert igen från många sammanhang. Vad sägs om "jag ger svaren och ni ställer frågorna" i Jeopardy från 1991-2005? Fast det började redan på 70-talet. Inte Jeopardy alltså, utan Magnus karriär. Det var när han tillsammans med Brasse Brännström och Eva Remaeus medverkade i barnprogrammet Fem myror är mer än fyra elefanter. Starten gick 1973 och 1977 sändes det populära programmet som julkalender. Härenstams samarbete med Brännström fortsatte under många år och de har gjort flera shower tillsammans, ett par av dem har släppts på DVD ifall någon skulle vara intresserad...

På 80-talet medverkade Härenstam i populära filmer som Sällskapsresan och Göta Kanal. Ni har även kunnat se honom i ABBAs musikvideo When I kissed the teacher. Han var läraren. På senare år Härenstam medverkat i TV-program som Stjärnorna på Slottet och Vem tror du att du är? Och så har ni kunnat se honom i Göta kanal 2 & 3. 

Nu är det dags för honom att erövra ännu ett område. Nämligen Fredriksdalsteatern. Han ska spela amerikanen Allan. Hur det går får vi se till sommaren... Vi önskar såklart debutanten lycka till!

Utställningen om Eva Rydberg

I maj 2009 invigdes utställningen om Eva Rydberg på Hillesgården i norra Skåne. Klicka på länken nedan så kan du se Eva invigningstal. Tyvärr på fel håll, men ni hör vad hon säger i alla fall! Alla har väl laptops (säger man så fortfarande?) nuförtiden, så vänd på datorn! ;)

Eva Rydbergs invigningstal

Fler bilder från Hillesgården och utställningen kommer!
Eva i Kalmar

Här kan du läsa lite mer om Evas besök i Kalmar...Ha en trevlig kväll denna Trettondag!

Viva la Greta!

Ni missade väl inte Gröna Hissen igår? Om så är fallet kan du se den imorgon igen, SVT1 klockan 12.05.

Sommaren 2011 blir det, som ni säkert vet vid det här laget, Viva la Greta i sann 70-talsanda på Fredriksdalsteatern. Premiären är den 17 juni. Ni glömmer väl inte att boka biljetter?

I rollerna ser vi, förutom Eva Rydberg, bland andra Magnus Härenstam, Ola Forssmed, Toni Rhodin och Birgitta Rydberg.


Foto: Mikael Bohlin

Hemvärnets glada dagar

Hemvärnets glada dagar spelades på Fredriksdal 2005. Eva Rydberg spelade lottan Blenda Blixt och övriga medverkande var bland andra Sven Melander, Siw Carlsson, Birgitta Johansson (Rydberg) och Ingvar Andersson

Hemvärnets glada dagar är än idag den största publiksuccén sedan Eva Rydberg tog över teatern 1994. Nedan kan du läsa Aftonbladets recension av pjäsen.
Lite senare under 2011 kommer du att kunna köpa Hemvärnets glada dagar på DVD.

Gröna Hissen ikväll!

Missa inte 2010 års sommarnöje från Fredriksdal. Gröna Hissen visas i SVT1 klockan 20.00 ikväll. Repris på fredag om ni mot förmodan skulle ha något annat för er. Men traditionsenligt på Trettondagsafton är ju det bästa! :)
Hjärtligt välkomna!

Bloggen fick en stor ökning (alltså mina mått mätt) av besökare igår. Jag vet inte vad det beror på, men kul att ni kikade förbi! Hoppas ni gillar bloggen och kommer tillbaka igen!

Här kan ni läsa allt om Eva Rydberg, Fredriksdalsteatern, andra välkända teaterprofiler och mycket mer om nöjes- och teatervärlden.

Hoppas vi ses snart igen!

Guldmasken


Carina Lidbom, Eva Rydberg och Annika Andersson på guldmaskgalan 2008. Lidbom och Andersson var nominerade i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll i talpjäs för Otroligt Het som de båda medverkade i. Annika Andersson vann guldmasken.

Eva Rydberg var nominerad i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll i revy/musikal för sin roll som stumme Harpo Marx (Charlie) i Den stora prämiären. Vann gjorde dock Jessica Andersson. Den stora premiären lyckades ändå kamma hem några guldmasker. De gick till Ola Forssmed för Bästa manliga huvudroll, Birgitta Johansson (Rydberg) för bästa kvinnliga biroll, Adde Malmberg för bästa regi och Marianne Lunderquist för bästa kostym.Vinnarna 2008Vinnarna 2004, med Eva längst fram och guldmasken för sin roll i Änglar med glorian på sné.
Eva Rydberg i Kalmar

På 70-talet besökte Eva Kalmar och passade på att leka lite trafikpolis mitt i stan. :)Tack till Nostalgimacken för bilden


Gott nytt år!!

Gott nytt år kära bloggläsare och Eva-fans!


Nu ser vi fram emot ett 2011 fyllt av Gröna Hissen, Obesvarad Kärlek, Viva la Greta och massa annat kul!!
RSS 2.0