Nils Poppe

Som ni alla vet så var det Nils Poppe som företrädde Eva som teaterchef på Fredriksdal. Poppe föddes i Malmö den 31 maj 1908. Han lämnades av sin mor till en så kallad änglamakerska - de kallades så för att barn som lämnades där oftast inte överlevde. Men Nils blev adpoterad av Anders och Amanda Jönsson.

Nils Poppes karriär som entertainer började på Hippodromteatern i Malmö 1930. Han började som dramatisk skådespelare, men då publiken skrattade åt honom insåg han att det var komiker han skulle bli och kom ofta att jämföras med Charlie Chaplin. Poppes definitiva genombrott kom år 1942 då han spelade i Blåjackor på Oscarsteatern i Stockholm. Sedan dess har han haft stora succéer både på scen och på vita duken. Bland de största kan nämnas Lorden från gränden, Soldat Bom och Fars lille påg. Han spelade även gycklare i Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet från 1957.





1949 gifte sig Poppe med Inga Landgré. De var gifta i 10 år och fick två barn, Dan och Anja. 1962 träffade han Gunilla, de var gifta fram till hans bortgång år 2000. De fick tillsammans barnen Mia och Thomas Poppe.

Sommaren 2000 var det dags för Nils Poppe att lämna denna värld. Den sommaren spelades Arnbergs Korsettfabrik på Fredriksdal, i vilken hans dotter Mia medverkade. Läs mer om det i denna artikeln:
"Vi spelade för att hylla pappa"

Nils Poppe ligger begravd på Allerum kyrkogård i nordvästra Skåne.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0