Trolltider

En häxa, en fe, ett bergatroll och en osynlighetsluva. Det är ingredienserna i 1979 års julkalender. I en sko i en gammal bortglömd väska i skogen sover de två små trollen Kleva och Tova. Eller Gloria och Daisy som de numera kallar sig. De små trollen bor i skogen, inte alltför långt borta ifrån huset där människorna bor, eller berget där bergatrollet sover och vaknar vart 700:e år...

Berättelsen är skriven av Camilla och Maria Gripe och Trolltider blev framröstad som en av de populäraste Tv-serierna för barn genom tiderna på FN-galan 1995. Kalendern blev så omtyckt då den sändes att den sändes som julkalender även 1985. År 1994 sändes den igen, dock ej som julkalender denna gång.

Hela kalendern finns att köpa på DVD. Den underbara musiken skriven av Lasse Dahlberg och Björn Isfält med texter av Britt G Hallqvist och Camilla Gripe finns på CD. Båda hittar du bland annat på CDON och Ginza.

Kleva och Tova spelas av inga mindre än Eva Rydberg och Birgitta Andersson. Som fen Dorabella och Häxan Mara ser vi Siw Malmkvist och Lena-Pia Bernhardsson. Medverkar gör även bland andra Ted Åström, Sigge Fürst och Stig Järrel.

Klicka på länken nedan för att se ett litet klipp från Trolltider och höra Eva själv berätta om varför hon tror att just Trolltider blev så populär.

Julkalendrar genom tidernaMedlemsavgift

Ni glömmer väl inte att betala medlemsavgiften till Eva Rydbergs Officiella Fanklubb? Om du redan är medlem har du fått hem ett inbetalningskort. Vill du bli medlem så besök Eva Rydbergs Officiella Fanklubb så får du också ett inbetalningskort och du får ta del av alla förmåner som tillhör en medlem i fanklubben. Årsmötet som hölls för en dryg månad sedan resulterade i att det kommer att bli roligare att vara med i Eva Rydbergs Officiella Fankubb. Det vill du inte missa!
Eva som Jane i Upp till Camping, Fredriksdal, 1996


Omaka Par

Annons för Omaka Par på Lisebergsteatern
Omaka Par

Omaka Par är en komedi skriven av Neil Simon. Eva har spelat den både på Helsingborgs stadsteater, 1991 och på Lisebergsteatern i Göteborg, 1994. Den handlar om två väninnor som ska försöka samsas under samma tak, trots att de är mycket olika. Det är den slarviga Ulla och den pedantiska Beatrice. Då den spelades i Helsingborg hade Eva den slarviga rollen och Birgit Carlstén var den pedantiska av de två. På Lisebergsteatern bytte Eva roll och hennes slarviga väninna spelades av Laila Westersund. Då medverkade även bland andra Mia Poppe och Inger Nilsson.Omaka Par, Helsingborgs Stadsteater, 1991


Presentkort

Du vet väl att du kan köpa presentkort till Fredriksdalsteatern?
Perfekt som present! De kostar 360 kr för vuxen och 180 kr om du är under 16.
Finns att köpa på
http://evarydberg.se/presentkort.htm

Melodifestivalen

Visste ni att Eva Rydberg har medverkat i Melodifestivalen? 1977 deltog hon med låten Charlie Chaplin skriven av Tomas Ledin, som även medverkade med två andra bidrag det året. Eva fick en sjundeplacering (av 10 bidrag) med 57 poäng. Vann gjorde gruppen Forbes med sin hyllning till Beatles.


Här kan du lyssna på låten:
Eva Rydberg - Charlie Chaplin
Eva - 50 år på scen

2008 firade Eva Rydberg 15 år på Fredriksdal och 50 år på scen. Detta firades med en dokumentär innehållande klipp från Evas långa karriär och en intervju av Bengt Roslund. Eva och Bengt Roslund pratade om Evas 15 år på Fredriksdal, hennes revyer och krogshower och många av de artister och vänner hon jobbat med. Dokumentären visades till Trettonhelgen 2009 och delar av den finns med som extramaterial på Rabalder i Ramlösa-DVD:n. (Hela finns på youtube) Intervjun utfördes på Teatermuséet i Malmö där det för tillfället pågick en utställning om Eva.Skurt - bilder

Eva demonstrerar snabba klädbyten och visar två av sina karaktärer från Husan också, som spelades på Fredriksdal 1995. Inslaget är från 1996.

Skurt

Som ni kanske märkt har bloggen haft lite påsklov, men nu är vi tillbaka! :D

Eva Rydberg har flertalet gånger medverkat i Skurt. Av 3000 program skulle endast fem klipp väljas ut till DVD:n Skurt - En del av det bästa. Ett av klippen med Eva är ett av de fem! Eva lär Skurt pantomim. DVD:n släpptes den 10 februari och finns nu att köpa på de flesta ställen där DVD-filmer säljs. Läs mer här:
http://www.skurt.nu/nyhet.html
Glad Påsk!


Glad påsk alla läsare önskar Eva Rydbergs Officella Fanklubb!! :)
Region Skånes Kulturpris

Region Skånes Kulturpris har delats ut sedan 1999. Det har gått till bland andra Peps Persson, Birgit Nilsson och Timbuktu. År 2007 gick det till ingen mindre än Eva Rydberg! Motiveringen löd:

"Med 2007 års kulturpris vill Region Skåne belöna en artist som under en lång och framgångsrik karriär kunnat sätta många titlar på sitt visitkort: sångerska, skådespelerska, komiker och dansare. Eva Rydbergs artistiska signum är den komiska talangen och det fenomenala kroppsspråket. Med stark skånsk förankring har hon fått folkets kärlek även på riksplanet, och ofta kallats Sveriges främsta komedienn. Ett nytt kapitel i karriären är Eva Rydbergs gärning som teaterchef. Årets pristagare har inte bara förvaltat utan också utvecklat arvet efter Nils Poppe på Fredriksdalsteatern."

Priset delas ut till personer som gjort insatser av bestående värde med anknytning till Skåne. Eva har tidigare fått en rad andra utmärkelser som Edvard Persson-priset, Svenska Dagbladets Poppepris och Piratenpriset. Om att få Region Skånes Kulturpris sa hon:

"Jag är väldigt stolt över kulturpriset eftersom det är Skånes kulturpris. Jag känner mig ödmjuk, tacksam och lycklig över det. Det är härligt att bli uppskattad för vad jag gjort i teaterlivet. Kanske är detta pris kronan på verket."

Eva är ju definitivt en mångsidig artist, och inte bara artist, utan även regissör, skådespelerska, komiker och mycket annat. Många är de som inspirerat henne, däribland Birgitta Andersson, Margareta Krook, Nils Poppe, Charlie Chaplin och Barbra Streisand.Citat och bild hämtade från Region Skånes hemsida.

Skratta gärna åt mig - men bara på scen

"...jag älskar att höra folk skratta, jag älskar det. Jag tror att alla människor har en uppgift och min är att glädja människor, få dem att glömma bort problemen en stund. Gå ut ... upplyfta i själen"

- Eva Rydberg, Dagens Nyheter, 2007-09-29

Eva har ju definitivt lyckats med sin uppgift här i livet. Lika mycket som hon älskar att glädja oss, om inte mer, älskar vi att glädjas av henne. Visst är det lätt att glömma allt annat när man sitter inom Fredriksdals gröna häckar och ser Eva hoppa runt på scenen. En fantastisk människa som har uträttat fantastiska saker. Läs Evas egen berättelse i artikeln nedan:

Skratta gärna åt mig - men bara på scenHej svejs!

Hej alla klubbmedlemmar och övriga!

För ett par dagar sen skickades fanklubbens nyhetsbrev ut där ni bland annat kunde läsa vad vi pratade om på årsmötet den 6 mars och vad som kommer hända med klubben framöver. Det har inte hänt så mycket den senaste tiden, men det ska det bli ändring på! Som det stod så har vi en hel del idéer som kommer göra det roligare att vara medlem i Eva Rydbergs Officiella Fanklubb. Så vi hoppas att du som redan är medlem fortsätter att vara det och att du som vill bli medlem blir det på en gång! Klicka på bilden nedan för mer info och medlemsregistrering. Har du några idéer, tankar eller funderingar så släng gärna iväg ett mail. Vi vill hemskt gärna höra era åsikter!

RSS 2.0